Kos Fly og Bd
Athen Fly
Athen Frge
Nyhedsmail


 

 

 

 
Rejse med færge fra Athen til Fanari på Leros
(Her er du: Rejsen/Athen Færge)
Opdateret forår 2019

VIGTIGT NYT PR. 3. NOV. 2019
Udlejningen er standset - se på forsiden.
www.leros.dk bliver ikke opdateret


Det er en helt særlig oplevelse at rejse med færge i Grækenland.
Grækerne behersker og dyrker KAOS


Den mytologiske urtilstand, der gik forud for skabelsen af det ordnede univers, hed CHAOS.
Grækerne må savne denne urtilstand - for KAOS udfolder sig overalt i den græske hverdag - men allerbedst, når grækerne skal rejse med færge. Prøv det – her er noget at mindes, fortælle oldebørn om for at sammenligne med velordnede DK

Kort fortalt:
Tag bus X96 Lufthavn-Piræus. Den kører til færgelejet ”Vasiliadis” som endestation.
Anbefaler kahyt, ørepropper og støjende vækkeur. 


FÆRGEN
Færgeruten til Leros afgår fra Piræus, Athens kolossale havneby med massevis af daglige afgange til alle større øer. Alting fungerer fantastisk, men meget fremmedartet.
Hvis man ankommer med fly ca. kl. 13 er der masser af tid, der kan drysses væk i lufthavnen eller i Piræus, se senere.

Efter lidt kaffe og nmåske en bid brød i lufthavnen (og vand til busturen) kører vi normalt med bussen helt til endestationen i færgelejet. Går med alt bagage direkte over til færgen. Kufferter placeres på dækket i store rum i stakkevis, og så går vi op ad trappen til receptionen for at få vores 2-mands kahyt – og vi stiller os op på agterdækket og glor på det fabelagtige, unikke og fascinerende græske kaos under os, hvor kæmpe lastbiler, seje gamle koner, larmende familier og højt belæssede små biler vælter ind i det store skib!! Seriøse sortklædte mænd dirigerer og larmer, og der er intet som helst system at øjne. Men det virker. Imens går solen ned, byen summer omkring os.
Selv har vi benyttet færge mange gange - og 3 gange med Olga, vores lille vakse hund + masser af bagage. No Problem som man siger - i 2019 gør vi det for 4. gang i efteråret. Når Olga kan - kan I også sagtens. Vi har haft bil med 2 gange - og man måber over hvor mange etager der skjuler sig i dybet - og hvor tæt man skal parkere...

Færgebilletter: Der er p.t. kun Blue Star/Superfast (lækre store færger, kæmpe rederi, super standard) der sejler på Patmos-Leros-Kos-Rhodos. Desværre kun 3-4 gange om ugen. Enkelte afgange standser ikke ved Leros – og så kan man tage til Kos og derfra tage formiddags-katamaranen til Leros. Ret smart.

Blue Star billetter har man indtil videre fint kunne købe på nettet www.bluestarferries.com (benyt kun rederiets egen hjemmeside!) og så hentes billetterne på fx Blue Star kontoret som ligger ved * på kortet nederst eller ude ved færgelejet. Færgebilletter kan også sagtens købes på stedet, enten i billetudsalget i den store bygning helt ude ved færgelejet eller ved et af de mange agencies i byen nær havnen, fx lige ved siden af den kafé, der er mærket med ** på kortet nederst.
Men som sagt: køb eller hent straks ved ankomst til havneområdet, og vi anbefaler at ofre en kahyt. Kahytter fås som 2- og 4-personers og i 2-3 prisklasser. Man plejer at kunne gå ombord 3-4 timer før afgang. Uden kahyt er der vist aldrig problemer med at få en billet. August kan dog være tvivlsom = græsk højsæson. De billige indvendige kahytter med køjer er helt OK. De udvendige lux med enkeltsenge er bare fede, men lidt dyre. Der er også billigere pullman seats (flystole).

Om bord på færgen
Færgelejet er bare en kajplads, som ligger længst ude i havneområdet, vel 3 km fra metro og fx Filoxenia. Forsøg ikke at gå derud. Nær metro-stationen er der en gratis shuttle-bus til bla. Leros færgen. Se markeringen på kortet. Men bussen går kun ca. 3 timer før afgang. Der er som nævnt også billetsalg i en stor bygning skråt over for færgen, ikke ombord. Herude er der et venterum, men regn ikke med mad/drikke på landjorden.
Alle færger har servering i flere prisklasser, og grækerne forstår at slappe af og bare lade tiden flyde med hyggeligt samvær, småspisende og storsnakkende. Når I har kahyt, har I adgang til First Class i restauranten, hvor der er ro. Det ligger helt fremme på etagen med servering. Bare vift med nøglekortet, hvis de spørger. Man får tilbudt peber fra kværn over maden - vildt luksus, hva*?
Adgang: Man myldrer ind på selve bildækket med sine kufferter – for at anbringe dem i en reol (se efter navn på destination), hvor man kan få sin kuffert opbevaret. Man får en lille lap som en slags kvittering – men der er aldrig nogen som vil se den igen. Smart pakning til rejsen anbefales, så man kun skal bære en lille kuffert op i kahytten. Man KAN tage sine kufferter med op – men det er et grufuldt slæb, og ikke nødvendigt.
Så tager man rulletrappen op til receptionen, hvor man får udleveret sit nøglekort og kan forhøre sig om forventet ankomsttid. En letbenet tjener følger på vej til kahytten og bærer en kuffert i forventning om lidt tips. Jeg har som regel 50 cent parat for vores lille håndkuffert. Og så er det ellers op agter og nyde kaos!
Støj ombord: Der er en del larm om natten fra utallige højttaler meddelelser og snakkende grækere. Ørepropper kan behøves, men man skal jo også vækkes. Receptionen plejer at ringe rundt – men en larmende mobil eller lign. er ekstra sikkerhed. Ud vil man jo – på den rigtige ø. Vi har haft gæster, der var væltet ud på Patmos efter en brat (og for tidlig) opvågning. De tog det pænt. Også på Patmos.
Lige før ankomst åbner adgangen ned til dækket, og folkemassen myldrer ned ad trappen – ud på bildækket – og her fisker man sine kufferter i et festligt græsk kaos med skrigende kvinder og masende mænd. De elsker den slags tumult – men der er god tid. Det er bare så festligt.
 
FRA LUFTHAVN TIL HAVNEN
Ekspresbus rute E96
E96 er bedste og billigste transfer til færgen. Den afgår hvert 20.-30. minut. fra lufthavnen. Udgang ved blomster/ballon-butikken i ankomsthallen, gå lidt til højre udenfor, køb billet MÅSKE i en lille kiosk derude eller i bussen. Prisen er på vej op, ender nok omkring 5 €. Husk at stemple billet inde i bussen. Turen tager godt 1½ time og er faktisk en oplevelse i sig selv, fyldt med indtryk.
Endestation: Bussen E96 kører i Piræus hele vejen gennem havneområdet og helt ud til færgelejet for færgen til Leros = endestation, hvor de holder under en bro med veje! Stedet hedder Vasiliádis (blødt d) som er den monstrøse bygning lige ved siden af færgen, og som ligner et kontroltårn (Port Police).

Hjemturen: Færgen ankommer tidlig morgen - og når man søvndrukken har fisket bagagen i buret og kommer ud på kajen, går man tværs over vejen bus X96, der holder inde under broen/vejen. Og så starter Le Mans til lufthavnen, hvor belønningen med vand, øl, mad og guf venter turen hjemad.

Taxa til færgen: Fra lufthavnen til Piræus er der 2 mulige ruter: langs kysten og her er igen 2 ruter – eller via ringvejen nær selve Athen. Chaufføren træffer sit valg helt efter trafiksituationen, og den er konstant presset og elendig. En sporty chauffør kan hidses op til at prøve at køre til Piræus på under 1½ time, men det er meget svært og grænseoverskridende…. Taxa koster måske 35-60€. Insister på at få taxametret slået til, men husk, at der er tillæg for motorvejsafgift, bagage, lufthavn – og turister. Taxa er unødvendig og dyrt, men lidt hurtigere end bus. (Kodeord: Ferry - Blue Star - Dodecanese – Lerrros (evt. tilføj Vasiliádis).
Metro til havnen: Der går metro fra Athens centrum og helt ned til havnen. I kan google Athens Map Metro. Fra centrum godt ½ time. Metro stationen er ret tæt på shuttle bus, se kortet. Bro over vejen.

PIRÆUS
 (græsk: pirrræa) er en ren heksekeddel med ADHD og turbo! Bare pas på tiden og tag en serviet med navn på fra det sted, du evt. parkerede dine kufferter (til taxaen hvis du farer vild) og snus så rundt.
Først efter en del besøg begyndte vi at slappe af, for det er jo ikke så slemt, selvom man er oppe i årene og måske ikke er så vant til at rejse selv. Bare trisse op i byen – god tid – kigge sig omkring. Engang for vi nærmest vild i vores overmod, rigtig langt væk fra havnen og kunne så ikke finde en taxa, men hijackede nærmest en privatbil, som ræsede til havnen med os og nægtede at tage imod betaling. Pyha, men en lille tur op i byen kan aldrig gå galt.
Og der finder man perlerne: fx i området lige inde bag det stoppested, hvor I steg af bussen: et lidt snusket kvarter med kød- og fiske marked og med et par bitte små taverna’. Vi har engang oplevet én med live rebetiko musik (400 decibel!) dans på bordene og flyvende tallerkener. Et andet sted blev der hejset mad ned i en lille kran fra køkkenet gemt oppe under loftet (de manglede plads). Andre steder nærved er der smarte gågader, masser af kaféer på det store torv, hvor bussen drejede, kirker med eftermiddags bryllupper på stribe, og bare gå ind og kig på. Fyld ventetiden med små intense oplevelser. Her er ingen Akropolis!!

 KLIK HER for Google kort over Piræus
eller nøjes med vores egent lille Brugsanvisning til en eftermiddag i Piræus: