Kos Fly og Bd
Athen Fly
Athen Frge
Nyhedsmail


 

 

 

 
Rejse med fly fra Athen til Fanari på Leros 
– og lidt storbyferie i Athen

(Du er her: Rejsen/Athen Fly)
Opdateret forår 2019

 
VIGTIGT NYT PR. 3. NOV. 2019
Udlejningen er standset - se på forsiden.
www.leros.dk bliver ikke opdateret


Kombinér din rejse til Fanari med en dag eller flere i Athen
Athen er fantastisk - fyldt med historie og kaotisk charme

Olympic Airlines /  Aegean - er fusioneret, og er dermed Grækenlands største og nu meget velfungerende private luftfartsselskab, som har koncession på Leros. Booking on line fungerer fint. I skal tjekke 2 hjemmesider og fartplaner.
Rejsen til Athen - der er mange muligheder, så man bør søge bredt. Men pas på de mest eksotiske omveje, som har givet nogle gæster udfordringer.

Athens lufthavn
er en positiv oplevelse: god stemning, velindrettet, ren og velfungerende, flotte faciliteter og butikker, fremragende spisesteder før security - og udmærkede muligheder efter security. Her er en række praktiske tips i flæng:
Ankomst er i underetagen, og afgang på 1.ste sal. Kig efter elevator skilte i loftet (eller stor trappe) - skiltning er sparsom. Der er adgang udendørs til metro, busser og taxaer fra begge niveauer.
Bagageopbevaring: I ankomst forhallen moser man til den fjerneste ende af hallen på venstre hånd. Her kan man købe sig til tryg opbevaring af bagage. Så kan man nøjes med at tage en lille kuffert med ind til byen. Der skal så regnes med lidt ekstra tid til afhentningen. De er hverken venlige eller billige, men det fungerer.
Afgangshallen især efter security rummer mange  lækre små butikker mixet med spisesteder med alt fra Mac D., espresso-templer, restaurant og Foodmarket med alskens fristelser, mange snack-steder etc. Bemærk skrankerne - et studie i håbløst design. Men der er gang i den - tiden går let her.
Indcheckning er international standard med et astronomisk antal skranker (grækere elsker skranker :-)
Security er i 2017 opgraderet med stribevis af sluser, fortrinlige adgangsforhold og god stemning. Utroligt. Klasse!
 

Lufthavn på Leros
Check-in i lufthavnen på Leros senest 1 time før afgang. Check-in on-line, når I får mail om det, uanset at I ikke kan printe boarding pass. Venlig betjening, men vægtgrænser skal overholdes og kan afvige fra fx. KLM, SAS.
Security er en drøm -  1 meget afslappet betjent, skønt. Der er en lille taverna/kaffested lige overfor lufthavnen, så man spilder ikke tiden, men kan nå en sidste frappé eller double greek coffee. Hvis han har åben...


Billetter
Køb papirbillet i kiosk eller kontor på stedet (let at finde) - Husk at stemple inde i bussen eller på metrostationen. Der er store bøder for manglende billet og stempel.

Metro:
(Anbefales varmt - MEN ADVARSEL: stor risiko for tyveri i en fyldt metro vogn. Vi mistede i 2017 alle kort og masser af penge ved et snedigt trick tyveri i morgen trængslen. Alle fokuserede på et fingeret slagsmål ved dørene. Skete selvom vi er hysterisk forsigtige - de er vildt dygtige udenlandske bander, og taltrige lokale fortalte om lignende. !)
I lufthavn følg skilte. I lufthavnen går man ud fra ankomsthallen ved blomster/ballon butikken, krydser vejen, op ad trappen og over til afgangshallen, hvor billetten købes. Der er to ruter, vælg den med endestation Monastiraki og fly-ikon på vinduer. Afg. er ca. hver 30. min.
Fra centrum vælger man blå linie med retning Plakentias/Airport med de små fly på vinduerne. En super sikker og let transport. Husk at indregne op til 30 min. ventetid om morgenen + knap 1 times kørsel. Se metro kort her
Bus:

To ekspres-busruter betjener lufthavnen 24 timer i døgnet. Gå ud lige ved blomster/ballon butikken som ligger lige skråt over for Exit fra ankomst. Gå til højre uden for, her holder busserne:
E95 (Centrum)  til og fra Syntagme pladsen i det centrale Athen hvert 25. minut. Turen tager en god time, men trafikken kan drille, så regn med rigtig god tid i myldretiden (= stort set altid).
E96 (Piræus)  til og fra Piræus og helt ud til Vasiliadi (med færgen til Patmos-Leros-Kos) yderst i Piraeus’ mægtige havneområde. Afg. hvert 20.-40. minut. (se nærmere på Info om færger) Turen tager mindst 1½ time, for ruten rummer det mest sublime trafikkaos langs kysten - og den mest møgirriterende elendige hidsige kørsel. Men vi overlever indtil nu...

Taxa:
Gå ud ved blomstershoppen. De holder på stribe  udenfor til venstre. Undgå pirater - benyt kun køen. Insister på at taxametret sættes til! For at undgå sprogforbistring kan man lave en seddel med den adresse, man vil køres til. Take care - det er storbyens sørøvere.
Rygtet går, at enkelte søde pålidelige chauffører er truffet.
 

Athen
(kun lidt ajourført i 2019)
Athen er overvældende, støjende, forurenet, snavset, rodet og helt fantastisk! Med ankomst i Athen ved 13-14 tiden kan man let få en halv snes timer i centrum inden sengetid. 
Her er et forslag til en lang eftermiddag (afprøvet af 2 prs. såvel som af en stor flok)
Metro til centrum og indkvartering. Få fat i et oversigtskort over bymidten og et visitkort med navn og adresse på hotellet. Evt. metro (med samme billet) til station Monastiraki. Stil dig så du kigger op ad bakken til Akropolis. På højre hånd er der loppemarkedet (turistbutikker), og på venstre hånd Plaka med fristende spise- og gågader. Vend 180 gr. omkring. Gå ca. 15 min. væk fra bymidten med ryggen mod Akropolis i retning Omonia Square til Central Market, som er en total sanse oplevelse med massevis af slagter boder og fiske-udsalg. Det skulle være åbent 24 timer i døgnet, men det er bedst før kl. 15.00. Kig jer omkring med åbne sanser og sind, find jer et bord på den nydelig taverna i hallerne. Kig i gryderne og vælg blandt masser af lækre retter, kæmpe portioner og super veltilberedt. Deres suppe kogt på ko-maver er legendarisk og smager himmelsk.
Herefter går man tilbage igen, snuser måske lidt rundt i kvarteret, og ender oppe ved Akropolis. Inden bakken derop, kan I dreje til højre ad Adrianou, hen ad gågaden og tage en kaffe under de store træer mellem mange studerende, der har masser af tid. Evt. besøg det store Agora område, lige over for kaféen, billetten dækker også til Akropolis og andre steder. Kryds gennem anlægget op mod Akropolis og husk at se Thissio templet, det bedst bevarede tempel i byen.
Inde på Akropolis kan I fra udsigtsstedet længst borte fra indgangen kigge lige ned på den glemte landsby i Athen, som I skal huske at udforske, når I senere nedlægger bymidten: Anafiótika, opført i smug af gamle dages bygningshåndværkere fra Anafi i Kykladerne. Som en lille landsby, stille og betagende og få meter fra turistræset. Hvis man opførte et hus på én nat, fik det lov til at blive liggende. Det gælder ikke mere, men mange forsøger noget lignende. (Se foto nederst)
Den videbegærlige benytter sig af, at billetten til Akropolis til giver adgang til 5 museer/områder i byen og besøger fx også Zeus’ tempel (som var vores største oplevelse uden for Akropolis, se foto ndfr. tv. Det ligger syd for Symtagme Pl. og øst for Dionysos teatret), eller Thissio, et virkeligt velbevaret tempel, og Agoraen. I kan også tage den anden vej ud fra Akropolis, altså ikke samme vej ned ad bakken, men kryds ned mellem de 2 store teatre på sydsiden. Odeion of Herodes Atticus, som stadig bruges til forestillinger, vistnok 4-5.000 prs. (foto midt) og Dionysos teatret, som vist kunne rumme 14.000 prs.!
På denne side ligger det helt nye Akropolis museum – som (tilføjet 2015): er et MUST: Ekstremt smuk bygning, genial konstruktion. HØJ, høj international standard. V
erdensklasse. På mit besøg i okt. 2015 var selve bygningen så overvældende en oplevelse, at de mange smukke oldsager trådte i anden række. Billet 5 € (2016) - men det vil stige, siger man. Følg evt. gågaden hel vejen rundt om Akropolis højen - masser af folkeliv, spise- og drikkesteder. Smukt, smukt smukt...


Nu skal byen traves tynd, Adrianou er turistens røde tråd, men søg også til siderne, besøg de flotte butikker på Ermou.
Planlæg også efter lukketiderne. Spisestederne er utallige og nogle har udsigt til Akropolis fra tagterrassen, så man kan tillade sig at være kræsen i valget. Men mange er rene turistfælder, og nogle tjenere er skumle hajer, så se jer omkring og vær vågen. Gode travesko er nødvendige. 
Og så hjem til hotellet og sove, og med metro/bus i god tid til lufthavnen. Morgenkaffe i lufthavnen før en flot flyvetur på 40 min. ud over de små øer, inden I lander på Leros. Eller I tager metroen til Piræus til eftermiddagens færge til Leros. Piræus er snusket og rodet - ikke til turisteri.
Resultat: mindst 10-12 timer storbyferie før Leros.
I vil aldrig fortryde det!
Lonely Planet har et godt afsnit om Athen med forslag til byture på et lille bykort (evt. kopieres til lommen). En af mange net guides er Athensguide - forklædt reklame som meget andet - men ret OK

Overnatning:
I Athen har vi selv altid boet på Byron, som vi varmt anbefaler:
BYRON Hotel 19 Vironos, 10558 Plaka, Athens
De har ca. 23 værelser med 47 senge. Værelse 45 og 46 har fine terrasser med formidabel udsigt lige op til Akropolis - ret romantisk til en godnatdrink!  (se udsigt på foto th. ovfr.) Prisen er nu inkl. fin morgenmad på tagterrasse - fin standard og en fantastisk udsigt. Byron ligger 300 m. fra Akropolis Museum og 200 meter fra bagindgangen til Dionysos teatret og til Akropolis., Det er lige ved gågaderne, 200 m. fra Metro Acropoli – og her er meget stille. Bestilling på nettet fungerer fint. Se metro kort her
Men med Google kan man få uendeligt mange andre forslag til hotel og sightseeing i Athen. Græske venner anbefaler Hotel Nefeli nær Monasteraki
Nær lufthavnen kan vi foreslå Peris Hotel ude ved kysten - Prisen er inkl. transfer fra og til Lufthavn. De henter og bringer i lækker mini-bus Mercedes til 9 prs. Virkelig kræs. Anbefaler varmt Peris - og der en 25 min. til havet med mange gode små spisesteder, fx, lige ud til marinaen, gå tv. Taxa hjem til fin og fast pris.
 
Forbehold for alle priser og tider.                                                                       
© www.leros.dk
(Foto tv er Anafiotika lige under Akropolis - og manden spiser suppe i Hallerne !)